2014 m. gruodžio 21 d., sekmadienis

Trijų sluoksnių šokolado ir vyšnių tortas

Paskutinės dienos prieš šventes: visi skuba, ruošiasi, planuoja, dovanas pakuoja ir žinoma galvoja, ką skanaus, bei sveiko patiekti ant švenčių stalo :) Bent jau aš visad noriu pagaminti kažką Tooookio, kad giminaičius/šeiminykščius nustebinti, parodyti, kad gali būti ir sveikesnis, įprastinių patiekalų, variantas ir taip pamažu juos pratinti prie sveiko gyvenimo būdo..:)

Taigi, Kalėdų arba Naujųjų metų stalui, siūlau trijų sluoksnių, žaliavalgišką šokolado ir vyšnių tortą. Skamba pasakiškai, ar ne?.:) Patikėkit, skonis irgi pasakiškas. Tortukas gaunasi labai skalsus, skanus ir tikrai sveikesnis nei visi įprasti švenčių saldumynai. Žinoma, kadangi daug riešutų, tai tortas bus riebokas, tačiau pasilepinti mažyčių gabalėliu per šventes - tikrai nenuodėmė.




Pradėkime, reikės:
Pagrindui:

2/3 puodelio (puodelis - maždaug 230 ml.) migdolų (tinka bet kokie kiti riešutai), taip pat norint sumažinti riešutų kiekį - galima juos keisti daigintais išdžiovintais grikiais;
1/2 puodelio datulių;
¼ šaukštelio jūros (ar Himalajų) druskos;
2-3 šaukštų raw kakavos arba kerobo.
 
Kremui:
1 ½ puodelio nekepintų anakardžių (mirkyti juos per naktį, arba mažiausiai 5 val.);
1,5 puodelio vyšnių (naudojau šaldytas);
2-3 šaukštų raw kakavos arba kerobo;
trečdalio citrinos sulčių (dėl rūgštelės, ir kad anakardžiai nepatamsėtų);
porą šaukštų čijos sėklų;
1/3 puodelio skysto medaus arba agavos sirupo;
 
 
Tortuko gaminimas labai paprastas,  vienintelis mažas sudėtingumas, kad sluoksnius reikia šaldyti po vieną, kad jie nesusimaišytų. Jei jums paskaičius pasirodys per daug darbo, galite gaminti vieno sluoksnio, pagal šitą, anksčiau mano pasidalintą receptą (vanilinis žaliavalgiškas tortas).

  • Pirmiausia pasiruošiam pagrindą: susmulkinam riešutus ir datules kombaine su S formos peiliuku. Man lengviau tai daryti atskirai, o paskui sumaišyti, nepamirštam kakavos arba kerobo, bei to žiupsnelio druskos - ji labai išbaigia skonį. Paskirstome tolygiai pagrindo masę torto formoje. Aš visad naudoju tokią, kur šonai nusiema.
  • Kremui - po truputį, dalimis plakame mirkytis anakardžius su šiek tiek citrinos sulčių, saldiklio ir vandens. Vandens nepadauginkit, tik tiek, kad plaktųsi. Man plakasi lengviau, jei blenderyje masės būna mažiau nei pusė. 
  • Gerai išmaišome visą kremą dideliame inde, kad citrinos sultys ir saldiklis pasiskirstytų tolygiai. Padaliname kremą į tris lygias dalis. Pirmą paliekame taip kaip yra, be priedų, į antrą dedame porą šaukštų kakavos arba kerobo, išmaišome ir dar kartą išplakame blenderyje. Į trečią dedame puodelį vyšnių ir beriame šaukštą ar kelis čijos sėklų, nes vyšnios atskiedžia kremą, o mums reikalinga tam tikra konsistencija. Plakame blenderyje. Sluoksniai paruošti.
  • Taigi, pilame ant pagrindo pirmą - šokolado kremą, kakavos galima dėti ir daugiau, kas mėgsta, aš dėjau tik šiek tiek dėl skonio, tad net ir foto nelabai tamsus tas sluoksnis. Tada kišame į kamerą bent pusvalandžiui. Po to ištraukiame, patikriname ar bent šiek tiek sustengo, jei taip - pilame antrą - vyšnių sluoksnį (pasiliekame keletą šaukštų papuošimui) ir dar ant jo išdėliojame pusę puodelio cielų vyšnių. Šauname į kamerą pusvalandžiui.
  •  Po to pilame paskutinį baltą sluoksnį ir ant jo, vyšninio sluoksnio pagalba darome papuošimą - marmurinį efektą. Pagaminti labai paprasta, o atrodo tikrai gražiai. Paskutinis kišimas į kamerą 20 min ar pusvalandžiui ir galima tiekti ant stalo. Beje, tortą galima pasiruošti iš vakaro ar iš anksto ir paskui tiesiog ištraukti iš kameros maždaug prieš valandą iki dedant ant stalo.
Atrodo, kad darbo daug, bet taip tikrai nėra, tik tas sluoksnių šaldymas. Bet kol šąla, galima atlikti kokius kitus darbelius. Skonis, ir efektas - stalo puošmena, tikrai bus vertas, kiekvienos sunaudotos minutės :) Skanių, jaukių ir ramių švenčių :)

2 komentarai:

  1. Tortas atrodo tobulai, net seiles pradėjo kauptis! Iškart užsižymiu tavo bloga (y)

    kristtalle.blogspot.com

    AtsakytiPanaikinti
  2. kokio dydžio forma čia naudota? :) ar užtektų tokio torto ~12-ai žmonių (bent po vieną gabalą kiekvienam)?

    AtsakytiPanaikinti