2015 m. sausio 15 d., ketvirtadienis

traukos dėsnis arba kaip pagauti laimę už uodegos

Taigi, atėjo, atšuoliavo, persivertė Nauji Metai. Kaip visada kažkaip netikėtai :) O su jais - neribotos ir visos įsivaizduojamos naujos galimybės :) Ar jaučiat kokie jie bus nepakartojami ir nuostabūs?..

Nauji Metai, arba gimtadienis, arba tiesiog pirmadienis dažnai asocijuojasi su New Year's resolution - įvairiais pasižadėjimais, kokie mes norime būti, ką veikti/daryti ir ką turėti. Pavyzdžiui - žaliavalgiauti, pabandyti sulčių valymą, praktikuoti jogą kiekvieną dieną, medituoti, perskaityti per šiuos metus tiek ir tiek knygų, dirbti įdomų darbą, nukeliauti į Indiją.. Kiekvienas turbūt labai gerai žino, apie ką aš čia rašau, ir kiekvienas turi savo ypatingus tikslus ir norus naujiems metams. 

Dažniausiai, kaip ir šiemet, aš susirašiau savo pasižadėjimus pačią naujųjų metų naktį. Bet tam taip pat puikiai tinka visas sausis - pirmas naujų metų mėnuo, kaip ir bet kuris kitas laikas, kai tik jūs nusprendžiate gyventi geriau :)

Deja, dažnai atsitinka, kad tokie pasižadėjimai tampa tik laikinu pasikeitimu, jiems kažkodėl neužtenka galios, reguliarumo ir jėgos pakeisti jūsų gyvenimo. Tai ką daryti? 

Apie tai yra prirašyta daugybė knygų, sukurta daug filmų, ir nuolat kalba daug laimingų ir stiprių žmonių. Jau seniai noriu parašyti ir pasidalinti savo mėgstamiausiomis praktikomis, kaip pagaliau pradėti iš tiesų gyventi gyvenimą, kurio norime.
 

Pradėsiu nuo fakto, kurį jau visi turbūt žino - mūsų mintys kuria mūsų pasaulį. Viskas, ką matome aplink save, kažkada buvo tik mažulytė idėja, kuri manifestavosi į veiksmą, žmogų, daiktą ir t.t. Nuolatinės mintys apie kažką, ypač jei susijusios su stipriomis emocijos - yra kaip švyturys tam kažkam ir tik laiko klausimas, kada tai atsiras mūsų gyvenime. Taip, taip.. Šitaip mes galime pritraukti ne tik tuos dalykus kurių norime. Dažnai taip reguliariai ir darome. O kaip pritraukti džiaugsmą, meilę, sveikatą?..

Pirmiausia, tam (ir visam kam) labai padeda nuolatinio sąmoningumo pastanga. Tai yra savo minčių, žodžių, ir žinoma veiksmų stebėjimas: stebėjimas, kokią muziką jūs klausote, ką skaitote, ką žiūrite per televizorių ir su kokiais žmonėmis bendraujate, ką kalbate, ką darote ir kodėl. 
Viską, ką mes girdime, matome ir pan. mūsų pasąmonė sugeria lyg sugertukas, tai  nusėda giliai mumyse ir formuoja mūsų pasaulio matymą, o to pasekoje ir patį pasaulį. 
Gera žinia ta, kad mes galime pasirinkti savo mintis.. ir žodžius.. ir darbus :) Man tam padeda kasdieninė meditacija. Daug neišsiplėsiu, nes šiandienos įrašas ne apie tai. O apie meditacijos naudą, svarbą, reikšmą, bei jos paprastas technikas galit rasti daugybę informacijos internete.

Kitas paprastas ir lengvas būdas - dienoraščio rašymas. Bet, žinoma, ne įprastas dienoraščio rašymas :) Apie jį man kažkada papasakojo viena mano geriausių draugių ir įkvėpėjų, pabandžiau ir man labai patiko. Receptas toks:

Pirmiausia įsigykite širdžiai ir akiai mielą, pačia gražiausią užrašų knygelę. Vidutinio dydžio, ne per daug mažą, bet ir ne didelę, kad galėtumėt ją nešiotis su savimi. Noriu pabrėžti, kad užrašų knygelės grožis labai svarbu :) Tai juk bus jūsų pačių didžiausių ir slapčiausių svajonių saugotoja, jūsų svajonių gyvenimo padėjėja. Aš naudoju, kažkada gautą dovanų, štai tokią, nuostabią, rankų darbo, jaukios ukrainietiškos kompanijos BlankNote, knygelę žvilgtelkit į jų puslapį, jie ten tiek daug visokio grožio turi ir siunčia į visą pasaulį :) Žinoma, galime knygelę pasigaminti ir pačiam ar pasipuošti jau turimą. Svarbu, kad ji būtų ypatinga. Suteikite jai galią, laikydami ją rankose, jauskite, kad viskas, kas joje parašyta, jau skuba/ieško kelio į jūsų gyvenimą. 
 
Taip pat labai svarbu ir parkeris, kuriuo rašote - žodžiu, kiekviena smulkmena. Rašyti jums turi būti malonu, dar daugiau - rašyti turi būti šventė. Lieka, pagrindinis klausimas - ką rašyti? :)

Aš pradedu nuo dėkingumo. Dėkingumo praktika sena kaip pasaulis ir labai galinga. Ji padeda mums įvertinti tas dovanas, kurias gauname kasdieną. Jeigu jūs dažnai kontempliuojate visus tuos nuostabius dalykus savo gyvenime, už ką esate dėkingi - jumyse automatiškai neliks vietos liūdesiui ar kažkokiam trūkumui ir  jūs būtinai pritrauksite dar daugiau tokių nuostabių dalykų.
Kažkada jau rašiau apie mažytes, tikrai veikiančias dėkingumo praktikėles, štai čia:

Parašę, už ką esame tą dieną dėkingi (labai svarbu smulkmenos ir konkretumas), toliau tiesiog rašome savo gyvenimo dienoraštį. Tačiau, dienoraštį gyvenimo, kurį norime gyventi, lyg tai jau būtų įvykę. 

  • Galime viską suskirstyti į tris skiltis - kuo mes esame savo svajonių gyvenime, ką turime ir ką veikiame/darome;
  • Smulkmenos ir konkretumas čia taip pat labai svarbu, kaip ir emocijos kurias įdedate į rašymą;
  • Atkreipkite dėmesį į žodžius, kuriuos naudojate. Venkite neiginių, apskritai gyvenime - venkite neiginių :) Nerašykite apie tai, ko nenorite, kad būtų. Pamirškite tai. Visata nesupranta neiginių, ji girdi tik pagrindinį dalyką, be "ne" ir priėma tai, kaip prašymą;
  • Rašykite esamuoju laiku;
  • Koncentruokitės į savo svajonių gyvenimą;
  • Taip pat kelkite sau klausimą "kodėl", ir "ar tai iš tikrųjų tai, ko aš noriu". Jei jūsų svajonė netikra, nekyla iš jūsų širdies ar yra kažkas, ką jums įtakojo kiti žmonės/visuomenė ar pan. - jai dažniausiai nelemta išsipildyt;
  • Laikykite šią naują/gražią viziją savo sąmonėje. Jei jūsų dienoje atsitinka kažkas nemalonaus, ar tiesiog nėra nuotaikos - stenkitės mintimis visad grįžti prie tų sukurtų emocijų, kai rašėte apie savo svajones. Tegul tai taip pat tampa įpročiu.
Svarbu rašyti dienoraštį kiekvieną dieną. Pasirinkite tam jaukią vietą, su arbatos puodeliu ar sultimis, raskite kelias ramias minutes ir skirkite jas štai tokiai maloniai meditacijai. Iš tiesų maloniai, nes rašyti apie savo svajones, lyg jos jau būtų išsipildžiusios, be galo gera :) Mano draugė, kuri pasidalino su manimi šia praktika, kasdieną prirašo 5 puslapius :) Jūsų gali būti ir vienas, nors ir pusė, kad ir vienas sakinys. Svarbiausia, kad jis bus.
Va taip va viskas paprasta, belieka atsipalaiduoti ir stebėti, kaip į jūsų gyvenimą plūsta stebuklai :)

Jei kas nori padirbėti dėl savo svajonių dar daugiau - rekomenduoju pasidaryti Vision Board'ą - Svajonių Žemėlapį. Tai labai paprasta ir veiksminga dėl to ir populiari praktika:
Jums reikės:
  • Lentos arba didelio kartono lakšto;
  • Daug žurnalų, žirklių ir klijų;
  • Jei neturite žurnalų, galite piešti, arba klijuoti nuotraukas;
  • Vietos savo namuose, kur kabinsite Svajonių Žemėlapį, kad nuolat jį matytumėte;
Šio žemėlapio klijavimas labai malonus procesas, todėl galite pasikviesti draugų, arba artimą, brangų žmogų ir tai daryti kartu. 
Prieš praktiką galite pamedituoti - tiesiog atsisėsti tiesia nugara, nuraminti mintis ir leisti sau būti. Po to paklausti savęs, ko aš noriu, kokį aš noriu matyti savo gyvenimą.

Praktikos esmė, kad jūs kuriate savo svajonių gyvenimą, klijuodami ten viską, ko jūs norite. Mūsų protas ypatingai stipriai reaguoja į vaizdus. Randate jūsų svajones atitinkančius, ar jūs įkvepiančius paveiksliukus, nuotraukas ir dėliojate koliažą. Kuo jūs norite būti, kaip norite atrodyti, ką turėti, ką norite matyti aplink save, kur gyventi, kuom užsiimti. Tai gali būti vaizdai, gali būti ir iškirpti ir parašyti žodžiai, kurie jums svarbūs. Žemėlapio viduryje siūlau palikti vietos ir ten priklijuoti savo (ar savo šeimos) nuotrauką, kurioje jūs būtumėte iš tiesų laimingi ir spinduliuojantys.

Pagrindinis darbas jau atliktas :) Pakabinkite savo Svajonių Žemėlapį tokioje vietoje, kur jį dažnai matysite. Skirkite laiko savo dienoje tiesiog žiūrėjimui į jį ir įsivaizdavimui, kad visa tai jau įvyko, kad visa tai jau yra. Galite tarti/skaityti savo žodžius garsiai, stenkitės pajausti savo svajonių gyvenimą, matykite jį aiškiai.
Pats tinkamiausias laikas šiai praktikai - ką tik pabudus arba prieš einant miegoti. Tada vaizdai ir mintys pradeda jūsų naują dieną arba nusėda giliau į pasąmonę miego metu.

O kai jūsų svajonės pradės pildytis - nepamirškite dėkingumo praktikų :) Ir aišku pasidalinti komentaruose, galbūt jūs turite savo būdų, galbūt jau bandėte šiuos, būtų be galo įdomu išgirsti :)


p.p.s. Kam įdomi ši tema, rekomenduoju šį filmą, ir šią autorę ir šią knygą.

Foto by Lina Skukauskė.

4 komentarai:

  1. Mačiau Tavo rekomenduotą filmą net keletą kartų, o knygą skaičiau tikriausiai begalę kartų. Mano kelias į pozityvų mąstymą prasidėjo nuo knygos Aleksandras Svijašas "Šypsokis, kol nevėlu". Sunku apibūdinti tą jausmą, kai skaičiau ir galvojau - kiek aš sau blogo darau. Reikia keisti visa tai. Veikia, iš tiesų visa tai veikia :)

    http://veidrodeli.blogspot.com/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū labai, paskaitysiu ir aš :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. As turiu savo svajoniu mantra, ja kartoju pries miega:)

    AtsakytiPanaikinti