2014 m. gruodžio 1 d., pirmadienis

Čija Pinavija

Prisipažinsiu, nesu iš tų visokių super maistų (superfood'ų) papildų naudotoja. Nors pas mane visad galima rasti lietuviškų, įprastų pabarstukų - linų sėmenų, kanapių sėklų, margainio sėklų, sezamų.. Mėgstu įberti, kai kokteilį plaku.. Linų sėmenys kažkada Indijoj man skrandį išgelbėjo, ten keliaujant nesiskiepyjau, o vos ką ne taip pajutus - gerdavau vakare linų sėmenis brinkintus su vandeniu, taip ir be jokių vaistų, beigi nemalonių pojūčių apsiėjau.

Tačiau yra vienos kitoniškos/užsieninės sėklytės, kurios visad mano virtuvėj po ranka. Čija - arba ispaninis šalavijas. Man tiesiog patinka jų skonis (o tiksliau, kad nėra jokio specifinio skonio), dar patinka, kad galima sutirštinti kokteilius, jei reikia.. Arba jei kisielių žaliavalgišką noriu pasigaminti.

Vieną kažkurią dieną sugalvojau pasiskaityti daugiau, ko jos taip giriamos ir vertinamos. Tai  aišku ir su jumis pasidalinsiu. Va ką aš radau:



  • Pirmiausia, čija sėklos turi daug baltymų, 19-23% sėklų masės. Tai puikus aukštos kokybės augalinės kilmės baltymų šaltinis.
  • Čija sėklytės, kaip ir linų sėmenys - nuostabi žarnyno šluota, padeda neužsilaikyti žarnyno trakte visokiems negerumams. Jos turi be galo daug visokių vitaminų ir mineralų: kalio, geležies, magnio bei fosforo. Jose yra A, B1, B2, B3, B6, B7 ir E vitaminų. Įdomu, jog šaukštelyje čija sėklų yra daugiau kalcio nei stiklinėje pieno ir daugiau omega-3 rūgšties nei lašišoje. How cool is that?.
  •  Kadangi čijos sėklose yra labai daug antioksidantų (apsaugančių nuo senėjimo ir vėžio) - jos papildomai niekaip specialiai neapdorojamos, nes galiojimo laikas ir taip porą trejetą metų. Jau dėl to galime būti ramūs.
  •  Čija yra lengvai virškinamos – jų nebūtina sumalti ar mirkyti.
  • Puikus pasirinkimas norintiems sulieknėti, nes skatina metabolizmą. Ispaninio šalavijo sėklos turi savybę blokuoti maisto kalorijų pasisavinimą, taip kartu užkirsdamos kelią svorio didėjimui. Taip pat net nedidelis kiekis šių sėklų suteikia žmogui sotumo jausmą. Galima tiesiog "užkandžiauti" stikline brinkintų čija sėklų vandenuke su citrinos sultimis, o jūsų organizmas tik padėkos už visą mineralų puokštę.
  • Chia yra puikus kalcio šaltinis, būtinas kaulų ir raumenų sistemoms, siekiant išvengti osteoporozės, ypač moterims menopauzės metu.
  • Bendrai paėmus, čija sėklose yra:
          - 8 kartus daugiau Omega-3 negu lašišoje,
          - 6 kartus daugiau kalcio nei piene,
          - 3 kartus daugiau geležies nei špinatuose,
          - 2 kartus daugiau kalio negu bananuose,
          - 15 kartų daugiau magnio nei brokoliuose,
          -  2 kartus daugiau ląstelienos nei sėlenose,
          - 6 kartus daugiau baltymų nei pupelėse,
          - 4 kartus daugiau seleno nei linų sėklose,
          - 9 kartus daugiau fosforo, nei nenugriebtame piene,
          - kelis kartus daugiau antioksidantų nei mėlynėse.

Kyla natūralus klausimas. Kaip ir su kuo jas valgyti? 

Kaip jau minėjau, lengviausia įberti plakant kokteilį. Beja, šias sėklas galima vartoti kūdikiams nuo 6 mėnesių amžiaus. Tai galima kūdikio, ypač vegano/vegetaro maistuką, kai pradedate primaitinti, naudingais baltymais paturbinti.
Kadangi turi savybę sutirštinti - puikiai tinka padažams, pudingams visokiems ar kisieliams. Arba galima tiesiog užberti ant salotų. Jų neutralus skonis nepakeis skonio, tačiau pridės organizmui daug būtinų maistingų medžiagų ir mineralų. Per dieną, suaugusiam žmogui, galima suvartoti iki 3 šaukštelių sėklų.

Vienas žinomiausių ir paprasčiausių receptukų, ypač tinkantis pusryčiams, turbūt yra čija sėklų pudingas augaliniame pienuke. Kažkada jau esu pasidalinusi šiuo receptu, žvilgtelkit.

O dar puiki žinia: kai pradėjau rašyti šį straipsnį, užmačiau, kad mano daug kartų jau minėtoje iHerb.com parduotuvėje, kaip tik išpardavimas ekologiškų, raw čija sėklų, gaunasi pigiau nei pirkti Lietuvoje, štai nuoroda.

Jei kas niekada nėra pirkęs šioje parduotuvėje - informacija, kodėl ten verta ir taip apsimoka apsipirkinėti, bei kaip lengva ten užsiregistruoti, jau dalinausi kažkada tinklaraštyje: "Kur aš viską perku?" Ten taip par rasite mano mėgiamiausių produktų rekomendacijas, o jei kada kažko ieškosit, bet sunku bus išsirinkti tarp tokios daugybės - rašykit, mielai padėsiu :)

Taip pat būtų smagu išgirsti, ką jūs gaminate su čija pinavija sėklomis?..:)

5 komentarai:

  1. Labai informatyvus ir naudingas straipsnelis :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gal galite padeti ju nusipirkti? aciu

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ju galima nusipirkti Aliejus (Rudugys) parduotuvese. Super dalykas!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Norėjau nusipirkti iš iHerb, bet pigiausias atsiuntimas 8,95$, tai beveik tiek kiek ir pačios čijos:)
    Ar yra būdų kaip pigiau nusipirkti?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Chia sėklos, tai pats geriausias mano atradimas. Jos iš tiesų turi daug daugiau vitaminų nei kitos, o svarbiausia, kad nėra jokio specifinio skonio kaip kad pvz sezamo sėklose. Labai informatyvus ir naudingas straipsnis, nes sužinojau apie Chia ir to, ko dar nebuvau girdėjusi :)

    AtsakytiPanaikinti