2014 m. vasario 22 d., šeštadienis

žaliasis glotnutis - miško pasaka

Sveikinu su praėjusia viena para Žaliojo Iššūkio. Šaunuoliai, kad atsilaikėt. Nesakykit, juk nebuvo taip jau ir sunku (beje labai norėčiau išgirsti įspūdžių ir pojūčių).

Šiandien turiu jums dar vieną užduotį. Ne, šįkart neužteks vien tik išgerti kokteilio. Cha, būtų per lengva. Nors tai susiję. :)

Eisim pasivaikščioti į mišką. Šiandien sekmadienį - pats tas. Su tikslu. Pasirinkti žalėsių. Juk maistas auga ne tik parduotuvėje ir net tokiu, atrodytų, nedėkingu sezonu, vistiek galima rasti šviežių, nemokamų gamtos gėrybių.

Ar žinojot kad pušų spygliuose yra bent du kartus daugiau vitamino C nei apelsinuose. Aš nežinojau. Tik pamenu iš mokyklos laikų, istorijos mokytojos pasakojimą, kaip senovėj jūrininkai pasiimdavo į laivą tujų, nes daug mėnesių trunkančios kelionės per vandenyną iššaukdavo avitaminozę. Kramtant tujų šakeles, jos išvengdavo.

Jauni pušų ūgliai, arba spygliai (jie tokios šviesesnės spalvos) apksritai labai skanūs, netgi tinkami į salotas. Mūsų kokteiliui reikės apie 10 šviežių spygliukų (bet skinkit daugiau, kad sekančiom dienom užtektų, tik ne nuo vieno medelio ir nepamirškit padėkoti :); toliau reikės 2 puodelių jūsų mėgstamų žalumynų (pvz. špinatų arba lapinių kopūstų), 2 bananų (arba 2 didokų obuolių) ir  2 puodelių vandens. Viskas - plakam.. 

Ir mėgaujamės gaiviu, šiek tiek egzotišku, maloniu ir labai labai geru skoniu, nešnekant jau apie sveikumą bei vitaminų dozes. Į sveikatą :) Ir iki rytdienos.


p.s.  Vienoj vietoj radau pastabą, kad pušų spygliai nerekomenduojami nėščioms moterims.

5 komentarai:

  1. del vitamino C - ar cia mg vitamino C viename grame spygliu (palyginus su vienu gramu apelsinu)? vadinasi, jeigu suvalgysi tiek spygliu, kiek sveria vienas apelsinas, tai gausi dvigubai daugiau vitamino C? tai bus mazdaug geras pusmaisis spygliu...; o i glotnuti imesi 10 spygliuku, tai kazin ar ten bus tie kosminiai vitaminu kiekiai? gal geriau apelsininis glotnutis; ir tikriausiai skaniau, ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušra, norėčiau įsiterpti:) Apie vitaminus žinių neturiu, užtai esu susidūrusi su spygliais, tiksliau, eglių pumpurais (angl. spruce) ir ta patirtis buvo gera. Jaunučiai eglių ir kitų spygliuočių pumpurai (jie turi būti jaunesni negu nuotraukoje, dar neprasiskleidę) yra labai švelnūs, minkštučiai, sultingi ir nė iš tolo neprimenantys aštrių spyglių; be to, jie turi malonų rūgštelėjantį skonį.Tai tradicinis Amerikos šiaurėje (link Aliaskos) gyvenančių tautų skanėstas, iš kurių šiuolaikiniai šefai kuria įdomius dalykėlius (gana populiarūs, pavyzdžiui, spyglių padažai prie lašišos). Aš pavasarį kai kada kepu shortbread su eglių pumpurais, bet tai labai sezoninis dalykas, nes pumpurai pasirodo tik atėjus pavasariui, ir greitai virsta kietais spygliais - tuomet maistui nebetinka. Man regis, Ievos idėja žalią kokteilį praturtinti eglių pumpurais visai gera, turėtų suteikti malonios rūgštelės. Bet sukietėjusių spyglių geriau nevartoti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, aciu; pabandysiu paskabyt, kai atsiras pumpureliu; labai gera ideja imesti i salotas; isbandysiu; tik jus daug tikriausiai negalima, kad nuo smalos organizmas neuzsikimstu;

      Panaikinti
    2. Here we go: http://medcookingalaska.blogspot.com/2008/06/how-to-harvest-spruce-tips-with-recipes.html

      Panaikinti
    3. o sitas isvis yra jega: http://www.acookblog.com/2011/06/spruce-bringsteen.html; tikrai prisirinksiu pumpuru ir isbandysiu; aciu, Kristina, uz paaiskinima;

      Panaikinti