2013 m. balandžio 23 d., antradienis

tyla dienoje/diena tyloje

Iš dienoraščio: sėdžiu triukšmingame, pilname žmonių Kijevo centrinės stoties skruzdėlyne ir skanauju įkvepiantį laišką apie tylą:

"Tyliausia pasaulyje revoliucija
Ko jūs galėtumėt atsisakyti, žinodami jog tai negrįžtamai praturtins jūsų gyvenimą? Aš atsisakiau žodžių.
Tyla mane pasikvietė prieš 16 metų, kai vaikščiojant Cape Cod'o paplūdimiu, man staiga kilo nenumaldomas noras sekančią dieną atsiduoti tylai. Šis mano žingsnis - atsiskyrimas nuo triukšmo ir skubėjimo, buvo toks pamokantis ir nuraminantis, jog aš norėjau pakartoti patirtį. Nuo to laiko, be jokių išimčių, pirmą ir trečią kiekvieno mėnesio pirmadienį, aš 24 val. praktikuoju tylą.
Patį pirmą kartą, kai papasakojau keliems pažįstamiems žmonėms apie sprendimą dieną praleisti tyloje, jų abiejų reakcija buvo vienoda - "kaip radikalu!". Nustebinta tokio jų reakcijos sutapimo - kaip bebūtų, tai buvo tik diena tyloje, ne skyrybos, ar darbo metimas; patikrinau žodžio "radikalus" reikšmę žodyne ir radau jog jis kilęs nuo lotyniško žodžio radicalis ir reiškia "prisikasti prie kažkieno ištakų". Aš greitai atmečiau šią mintį, smarkiai abejodama ar viena diena tyloje gali padėti prisikasti prie kažkokių tai ištakų. Tačiau šis, iš pirmo žvilgsnio paprastas bei neypatingas sprendimas, iš tiesų pakeitė mano gyvenimą ir tapo didžiausiu tikrinančiu, grūdinančiu ir gydančiu mane mokytoju; būdais, kurių niekaip negalėjau įsivaizduoti ar suvokti anksčiau.


Tai teikia man ramybės ir paguodos pasaulyje, kuriame ne taip lengva rasti šių savybių.
Šių dienų tylumas kuria erdvę, leidžiančią man pailsėti, atspindėti vietoj to, kad veikti, ir apmąstyti tai, kas iš tiesų svarbu. Tylos laikas puoselėja glaudesnį ryšį su gamta, su pačia savimi ir su kitais. Tyloje tampu dėmesingesne paprastoms akimirkoms ir šitaip atviresnė neįprastoms.
Buvo laikai, kai įprastiniai tylos momentai įsipindavo į mūsų dienų audinį, kai grėbėme šieną, skalbėme rankomis ar supome snaudžiantį mažylį. Šiandien mes apsupti triukšmo. Triukšmas ir technologijos, mano manymu, neigiamai veikia mūsų sveikatą ir dvasią, panašiai, mokslininkų teigimu, veikia garso tarša mūsų vandenynuose, nuskandinanti banginių ir delfinų dainas, naudojamas komunikacijai ir orientacijai. 
Kaip orientuosimės mes, nutilus vidinei dainai? Kaip bendrausime? Kaip nepaklysime?
Visai neseniai, aš dar kartą pasitikrinau žodyne žodžio "radikalus" reikšmę ir šįkart pastebėjau apibūdinimą, kurį tada praleidau: "padėti pagrindą ar pamatus". Tyla padėjo man pamatus, suteikdama laiko ir vaisingos erdvės, atspindėti tą gyvenimą, kurį noriu gyventi. Tai pasitvirtino kaip pati tyliausia revoliucija. Tai išmokė mane klausytis ir išgirsti savo gyvenimo dainą."
Anne LeClaire "Listening below the noise" autorė

Toliau autorė pateikia rekomendacijas kaip išbandyti tokią dieną tyloje/tylą dienoje: galima pakviesti šeimos narius valgyti tyloje, eiti pasivaikščioti tyloje ir vienatvėje, iš anksto paruošti draugus ir šeimos narius, prieš išbandant dieną tyloje, kad jie žinotų, ko tikėtis; praleisti porą tylių valandų vienatvėje ir gamtoje; vieną dieną praleisti be telefono, interneto, radijo ar televizoriaus.
Man labai patiko šis švelnus ir tylus laiškas, suteikė daug minčių apmąstymams, įkvėpimui ir pokyčiams. O čia mano įspūdžiai iš 7 dienų tylos stovyklos. Ar bandėte kada šitaip, daugiau ar mažiau sąmoningai pagyventi tyloje?.. Man asmeniškai labai patiko, tikrai keičiantis gyvenimą potyris. Pasidalinkit mintimis. Tyliomis. :)

Nuotraukоs iš ankstyvo ryto Ukrainoje, nuo piliakalnio.

3 komentarai:

  1. Gyvenimas grazus savo ramybe.
    Sunku is buti tyloje kai gyveni mieste, o kazkur sodyboj, butu tikra palaima, klausytis tik gamtos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tyla iš tiesų dabar aukso vertės. Tik gamtoje aš randu ramybę. Dabar gyvenu dideliame mieste, tad tenka ieškoti tylos kitaip - randu ją vaikščiodama palei vandens kanalus. Vanduo, medžiai, paukščiai... Tikrai pasikraunu energijos. Paskaičiau dar kartą apie tylos stovyklą - būtų nuostabi patirtis tokioje sudalyvauti... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip, mūsų pasaulyje dabar išties daug triukšmo. Tyla - prabanga, bet kol kas ne taip sunkiai pasiekiama, užtenka prisikimšti kišenes obuolių, sėsti į kokį traukinį ar autobusą ir išlipti stotelėje kur labiausiai šalia, o paskui pasiklysti :)

    AtsakytiPanaikinti