2013 m. vasario 10 d., sekmadienis

grikiai !

Turbūt žinot tą anekdotą apie grikius ir katinėlį? :) jei ne, galėsiu komentaruose pasidalinti.. Tai va, kai rudenį, kartu su savo miela drauge Linute, gilinaus į prancūziškų ūkių ypatumus, mums buvo labai panaši situaciją kaip tam katinėliui.. Nekepintų žaliavalgiškų grikių turėjom labai daug, tiek daug, kad paskutinėm dienom, jog nereiktų vežtis maisto namolio, grikiai buvo pietums, pusryčiams, vakarienei.. Jau tada Linutė pavaišino mane skaniausiais žaliavalgiškais pusryčių dribsniais iš daigintų grikių, aš susirašiau receptą, bet rankos taip ir nepriėjo pagamint.. kol neseniai internete vėl akys neužkliuvo už kažkieno papostintos žaliavalgiškos granolos.. ir aš supratau.. - laikas :)

Kadangi praktiškai visuose receptuose retai kada laikausi visokių ten normų (kaip ir apskritai gyvenime turbūt:), tai "patiekalas" ne visad gaunasi toks, kaip tikėtasi.. Šį kartą būtent taip ir atsitiko, bet nėra to blogo, kuris neišeitų - turime du receptus :) Vienas - labai labai labai skanių žaliavalgiškų sausainiukų, kitas- jau pagaliau tų sausų pusryčių..



Bet apie viską iš pradžių.. Pirmiausia žinoma reikia susidaiginti grikius, užmerkus palaikyti juos per naktį arba trumpiau, o po to nupylus vandenį tik praskalauti kas 12 val, tol kol prasikals daigeliai.. Jei neturite laiko, kaip kad aš šiandien, o skanėstų norisi, grikius mirkyt galima ir trumpiau - 4 val. ir paskui taip pat trumpai padaiginti.. jie vistiek jau bus pabudę.. (naudojau apie 400 gr. grikių)
Toliau dedame į blenderį bananą, vidutinį obuolį, 5-6 datules, cinamono, medaus, viską suplakam ir sumaišom su grikiais.. dar įbėriau puikiųjų, neišmirkytų jokiam aliejui ukrainietiškų razinų.. Taigi jei norim gauti sausainiukus - to "padažo" turi būt šiek tiek daugiau nei grikių , kad gautųsi tokia skysta košė, jei norim gauti dribsnius - košė turi būti tiršta, grikių žymiai daugiau.. Paeksperimentuosit ir pamatysit, taip juk dar įdomiau, pažadu, kad bet kokių atveju bus labai labai skanu. (Ir ne veltui aš čia taip dažnai vartoju tą "labai labai", na nes tikrai - labai labai.) Su dribsniais šiandien puikiai tiko sezamų, medaus ir cinamono pienas, žinoma tinka ir bet koks kitas riešutų pienas..


Ir galiausiai džiovinam.. aš džiovintuvo neturiu, naudoju orkaitę su ventiliatoriumi, žema temperatūra ir pravertom durelėm, o bet tačiau naudoju para flex lapus, arba tada turi būti labai geras sviestinis popierius, kad neprasigertų ir nepriliptų..
Skanaus ir džiugaus sekmadienio :)

3 komentarai:

  1. Atsikelia katinėlis pirmadienį ryte, valgyt norisi, nukėblina į virtuvę: - OOOOOOO GRIKIAIII!
    Atsikelia antradienį: - ooo grikiai!
    Atsikelia trečiadienį: - grikiai...
    Atsikelia ketvirtadienį: - hm, grikiai...
    Atsikelia penktadienį: - Nu ir vėl grikiai...
    Atsikelia šeštadienį - valgyti nieko nepadėta, vaikšto liūdnas.
    Atsikelia sekmadienį - ir vėl valgyt nėra, sutrauktu pilvu iš kampo į kampą slankioja.
    Atsikelia pirmadienį: - OOOOOOO GRIKIAAAAAI!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, ačiū už kaip visada nuostabius receptus. Esu pradedančioji žaliavalgė, tai kyla daug kvailų klausimų. Taigi, kokie grikiai čia turi būti? Tie paprasti parduotuvėse esantys ar RAW tik eko parduotuvėse? Ar jie specialiai daiginimui skirti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Grikius užtenka mirkyti 20 min. Kuo puikiaisiai sudygsta.
    http://grazinagum.com/2014/10/29/raw-zaliu-grikiu-daiginimas/

    AtsakytiPanaikinti