2016 m. vasario 2 d., antradienis

Grikių daiginimas

Antra trilogijos apie daiginimą dalis - taip pat antra pagal lengvumą - grikiai!!!

Pasirodo, ne veltui, mus vaikystėje grikių koše pumpavo, grikiai yra vienas iš vertingiausių maisto produktų. O žali, t.y. termiškai neapdoroti ir dar daiginti grikiai – iš viso galiūnų ir sveikuolių maistas. 100 gramų daigintų grikių yra 13 gramų, lengvai virškinamų ir įsisavinimų baltymų, bei visos žmogui būtinos amino rūgštys. Grikiuose esantys baltymai vertingumu prilyginami ankštiniams bei gyvulinės kilmės baltymams. Taip pat juose yra daug vitamino B, bei mineralų - vario, magnio,kalio, mangano ir fosforo. Žinoma, kaip ir visuose daiguose, juose dar yra visa krūva enzimų ir fermentų. Grikiai padeda mažinti cholesterolio kiekį, gerinti kraujotaką ir mažinti kraujo spaudimą. Juose taip pat nėra gliuteno.



Daiginimui tinkantys grikiai turi būti nekaitinti, tai ne tie patys grikiai, kuriuos mes įpratę valgyti nuo vaikystės.Termiškai neapdoroti grikiai yra šviesesnės spalvos, balti arba net žalsvoki. Jų galite įsigyti sveiko maisto parduotuvėse, iš ūkininkų, dar kartais galima baltų grikių rasti „Norfos“ prekybos centruose. 


Pirmiausia juos, kaip ir visas sėklas reikėtų pamirkyti/pabudinti. Kažkada skaičiau, kad grikiams užtenka bent pusvalandžio mirkymo, tačiau man patogiausia užmerkti iš vakaro ir mirkyti per naktį. Prieš mirkymą grikius gerai perplaukite, nes jie, natūraliai, pakankamai gleivingi, kol vanduo taps skaidrus. Ir po to, jau dygstančius grikius reikia ypatingai kruopščiai, keliskart, perplaudinėti..

Perplovus, pašalinus visą vandens perteklių, tiesiog palikite juos kambario temperatūroje. Toliau daigeliai patys atliks visą darbą. Neturint specialaus indo, labai patogu grikius daiginti paprasčiausiame dubenėlyje, o vandenį nupilinėti prispaudus ranka. Tačiau, jei norite, galite įsigyti specialų stiklainį arba daiginimui pritaikytą bambuko pluošto dubenėlį iš kelių dalių.


Daigindami, laikykitės bendrų daiginimo taisyklių, kurias išvardinau pirmame straipsniukyje apie daiginimą. Kruopščiai perplaudinėkite kas 12 val. ir stenkitės, kad nebūtų drėgmės pertekliaus. Grikiai tinkami valgymui vos tik pasirodo mažyčiai daigeliai. Galima juos padaiginti iki 1-2 mm, o paskui laikyti šaldytuve. Daiginti grikiai puikiai laikosi šaldytuve iki savaitės. Jais galima paskaninti, praturtinti visas salotas, sriubas, valgyti vienus su prieskoniais, dėti į kokteilius.

Arba galima pasigaminti skanią, saldžią, be galo naudingą ir sveiką pusrytinę grikių košę (kurią tiesiog dievina net ir vaikai).

Jums reikės: 

kelių puodelių daigintų grikių; 
obuolio; 
banano; 
šaukštelio kerobo; 
2-3 datulių pagal skonį; 
Įvairių uogų, ar čija sėklų, ar bičių žiedadulkių papuošimui; 
0,5-1 puodelio vandens; 

Daigintus grikius, obuolio skilteles ir banano gabalėlius, kerobą, supjaustytas datules ir vandenuką pilame į plaktuvą/blenderį ir plakame. Vaisius šioje košėje galima keisti, priklausomai nuo skonio, galima dėti uogų.Vandens gali reikėti mažiau ar daugiau, jis tiesiog padeda viskam lengviau ir tolygiau susiplakti. Jei jūsų blenderis labai galingas – vandens gali ir visai neprireikti. Suplakus iki vienalytės masės, puošiame ir tiekiame brangiems, artimiems į sveikatą Tikrąja to žodžio prasme.

p.s. Už foto labai dėkinga Lina Skukauskė.

2 komentarai:

  1. nemirkytkite taip ilgai grikių, jie tampa gleivingi, fee, nereikia, užtenka 15-30 min.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš tiesiog kartais prieš einant miegot užmerrkiu, ryte jau turiu. Tiesiog tada reikia praplauti geriau, nei dygimui nei skoniui laikymo ilgis mano nuomone didelės įtakos neturi, bent aš nepastebėjau.

    AtsakytiPanaikinti