2016 m. vasario 17 d., trečiadienis

saulėgrąžų daiginimas - pilna instrukcija

Dar vienas žalumynas lengvai užauginamas namie, tokiu metu, kaip dabar, kai taip trūksta visų natūralių žalėsių ir vitaminų – saulėgrąžų daigai. Tai bene patys mėsingiausi ir didžiausios apimties daigeliai, todėl puikiai pakeis salotas šaltojo sezono metu. Juose gausu chlorofilo, vitaminų, lengvai įsisavinamų mikroelementų ir fermentų. Saulėgrąžų daigai turi daug vitamino D ir lecitino. Taip pat juose yra Alfa-linoleno rūgšties, žinomos kaip Omega-3 riebalų rūgštis. Ši rūgštis dalyvauja smegenų veikloje, skatina odos, plaukų ir kaulų atsinaujinimą. Mokslininkai nustatė, kad saulėgrąžų daiguose du kartus daugiau baltymų nei špinatuose. 


Norint susidaiginti saulėgrąžų, jums reikės:
  • termiškai neapdorotų saulėgrąžų su lukštais, jų galima rasti sveiko maisto parduotuvėse, gyvūnėlių parduotuvėse ar prekybcentriuose. Išlukštentas saulėgrąžas taip pat galima sudaiginti, įprastu visoms sėkloms būdų, kai pradeda lįsti šaknelė, jas galima valgyti su visa sėkla. Tačiau iš tokių saulėgrąžų neužaugs augalas su žaliais lapais. 
  • Indelio, padėklo ar daigyklėlės; 
  • Žemių (paprastų iš lauko, o jei perkat, geriausia būtų durpės, 10% kompostinės žemės 5% humuso (sliekų žemės), pasirinktoje žemėje neturėtų būti gyvūnų atliekų, nes jie skatina nitratatų kaupimąsi (aš vieną kartą esu netyčia nusipirkusi žemių tręštų žuvies atliekomis, fu, baisu net prisiminti, teko visą išberti už namo, todėl dabar visad labai kuopščiai tikrinu, perklausiu dėl tų žemių - kas ir iš kur);
Pirmiausia, kaip ir visas sėklas, saulėgrąžas reikia išmirkyti ir sudaiginti. Mirkykite stikliniame, keramikiniame ar šiuo atveju bambukiniame inde per naktį – 12 val. 


Ryte vandeniu palaistykit kambarinius augalus, o saulėgrąžas palikikt kambario temperatūroje, svarbu, kad jose nebūtų likę vandens. Nepamirškite perplaudinėti kas 12 val., kol maždaug po 2 dienų pamatysite pirmuosius daigelius – saulėgrąžų uodegėles. 


Į indelį, ar padėklą pripilkite žemių 2-5 cm storio sluoksniu. Žemę gerai suspauskite. Ant viršaus tankiai paskleiskite saulėgrąžas ir palaistykite. Tam, kad sėklų šaknys geriau įsitvirtintų į žemę, o augalas augtų tvirtesnis, sultingesnis bei greičiau numestų lukštus, saulėgrąžų daigus reikalinga paslėgti. Jei daigelius sodinote į padėklus, geriausia būtų juos sudėti vieną ant kito, o ant viršaus paslėgti svarmeniu (plytomis, knygomis ar kt.). Jei sėklas sodinote į vieną padėklą ar indelį, reikės tiesiog uždėti kažkokią lentelę, o jau ant jos svarmenį (knygas). Taip paslėgus laikome iki 2-3 parų. Svarbu kasdieną patikrinti ar pakanka drėgmės. 


Po 2-3 dienų, nuimkite svorį ar padėklus vieną nuo kito. Padėkite ant palangės, ar kitoje šviesioje vietoje.  Stebėkite, kad daigeliams pakaktų vandens ir grožėkitės kaip jie stiebiasi. 


Saulėgrąžas reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo – kol daigas turi tik du lapelius, nes paskui augalas praranda savo maistines savybes. Maždaug 7–11 auginimo dieną jis yra pats maistingiausias. Kai daigeliai ne mažesnis nei 5 cm, nukerpame žirklėmis netoli šaknų ir skanaujame. Likusią žemę su šaknimis galima kompostuoti. 

Daigais galima skaninti salotas, kokteilius, sumuštinius ar tiesiog mėgautis jais vienais. Galima spausti sultis. Daigai puikiai laikosi šaldytuve iki savaitės. Jei kas turite kokių ypatingų receptų, kur naudojate saulėgrąžų daigus, pasidalinkite, labai lauksiu :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą