2014 m. rugsėjo 24 d., trečiadienis

Salsa !

Lauktas ar nelauktas ir ruduo atėjo. Taip, taip.. Dar saulėtos, bet jau vėstančios dienos.. rūkuoti rytai ir vakarai.. Įvairiaspalvių lapų puokštės tiesiai ant gatvės, po kojomis.. 

Prisipažinsiu, ruduo - ne pats mėgstamiausias mano metų laikas. Aš mėgstu šilumą, net ne šilumą, o karštį.. Saulę.. Mėgstu maudytis ir miegoti po atviru dangumi.. Rudenį visa tai.. na.. - tarkime, ne taip komfortiška :) nors ir įmanoma..

Bet kaip ir viskas, ruduo irgi turi savo mažų malonumų.. Pavyzdžui, įdomi knyga ir šiltas pledas lietui už lango lyjant.. mm.. Botai ir taškymasis po balas, ir pasivaikščiojimai raudonais žandais bandant kvapu rankas sušildyti.. O paskui karštos, kvapnios arbatos puodelis... Miškas rudenį taip pat keičiasi, net kvepia kitaip.. besiruošdamas miegui.. 

Bet vienas svarbiausių rudens privalumų, ypač mūsų klimato zonoj - visokiausios skaniausios rudens gėrybės :) Čia, Ukrainoje, karts nuo karto man tenka susidurti su neragautais egzotiškais ir pusiau egzotiškais dalykais, kaip bebūtų keista, nes klimatas juk panašus kaip ir Lietuvoj.. Paskutinis toks keistumas - fizalis arba dumplūnė. Vyras parvežė penkis kilogramus. Šiaip aš labai mėgstu dumplūnes, na tas normalias, įprastas, rūgščiai saldžias mažytes uogytes. Tik šios buvo kitokios :) labiau daržovė, o ne uoga, kažkas panašaus tarp dumplūnės ir pomidoro.. Pasilikau sėklų, tai paskui galėsiu pasidalinti.. Kai bebūtų, Instagrame gavau pasiūlymą pabandyti pasigaminti su šituo gėriu salsą. Salsa iš esmės tai salotos, tik kad smulkiau supjaustytos. Taip skoniai labiau persipina vienas su kitu ir išlieka tekstūra.



Na ką aš galiu pasakyti.. Gavosi die-viš-kai.. Tikrai..Neperdedu.. Buvau nustebinta tokios skonių dermės, pilnatvės, gaivumo... 

Todėl dalinuosi:
Jums reikės maždaug panašiom proporcijom pomidorų, tų keistųjų dumplūnių (nebūtina, jei nerasit, tiesiog nedėkit) ir paprikos. Tada pagal skonį (aš dviem žmonėm, dideliam dubeniui salsos ėmiau pusę) saldaus (ukrainietiško) violetinio svogūno, puse čili pipiriuko, geros saujos kalendros žalumos ir pusės citrinos (labiau tiktų laimas) sulčių, dar druskos šiek tiek kam norisi..

Pagrindinius ingridientus tiesiog smulkiai supjaustom, arba sukapojam virtuviniame kombaine, svarbu, kad košė nebūtų. Sumetam susmulkintą svogūną, čiliuką, kalendrą, gardinam citrinos sultimis. Viskas. Skanaujam su duoniukais arba vieną. 

Skonis pasakiškas, būtinai pabandykit :) Ir gražaus jums rudens.

p.s. O štai taip tie fizaliai atrodo, dydžio, kaip vidutiniai pomidoriukai. Violetinės ir geltonos spalvos. Jei kas turit kokių idėjų, kaip skaniau juos suvalgyt - labai lauksiu, nes dar porą kg tikrai liko :)


2 komentarai:

  1. Kaip tik vakar dariau salsą :) Ir pusę pipiriuko dėjau :D Kokie sutapimai!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dumpainiai, tas augalas. Auga Lietuvoje puikiai, kaip pomidoras, lauke, ligų nebijo.. tik man kartais skanus, o kartais - šlykštus.. nesuprantu nuo ko priklauso.

    AtsakytiPanaikinti