2013 m. kovo 7 d., ketvirtadienis

apie pavasarį

Šiandien jau septinta pavasario diena, o jo kaip nėra taip nėra, ir taip kasmet - vėluoja neklaužada. Bet ką su juo darysi, pyktis negali - išvis neateis.. Kai taip trūksta už lango šilumos ir žalumos, yra vienas užtikrintas/patikrintas būdas jį pasiankstinti, o gal net prikviesti..

Pas mus šiuo metu visos palangės žaliuoja, kur ten palangės - lentynos ir visos laisvos pakampės išnaudotos.. Taip, taip - daigeliai.. Konkrečiai - ekologiškų avižų želmenys, na dar visokių bazilikų, petražolių, kitokių  priesnokių.Avižų - nes tiesiog tokių turėjom :) galima ir kviečius ir bet ką juk daiginti.. o paskui sultis spausti, į salotas karpyti, kol laukinės žolytės dar miega, o vitaminų visi išsiilgę..

 

Dabar apie patį  procesą. Mane ilgą laiką baidė visas šitas reikalas, nes atrodė kažkas tokio žemėto, neaiškaus ir dideliu mąstu :) Paskui perskaičiau nuostabią Kulvinsko knygą, kurioje aprašyti bent keli želmenų auginimo būdai, ir visai jokių žemių nereik, tai va, kalendoriniam pavasariui atėjus, nusprendžiau pabandyti. Reikia kažkokios talpos, aš naudojau plastmasinius padėklus ir dvigubos, tų padėklų dydžio ,marlės gabalo (nors manau, kad ir be jos galima apsieiti). Naudojau jau sudaigintus (prieš tai 24 val. mirkytus) grūdus, kad užtikrinčiau būtu :) tai kaip ir viskas, tiesiog storesnį sluoksnį grūdų klojam ant audinio ir drėkinam karts nuo karto, tiesiog reikia žiūrėt pagal šaknelių drėgnumą, nesinori, kad pelyt pradėtų, dėl to nepersistenkit.


Želmenys auga labai greitai, o kitoj pusėj susidaro toks juokingas šaknų kilimėlis labai malonus liesti :) Tai va tokie nuotykiai.. Tiesa, savųjų aš dar "nepjoviau".. gaila, kažkaip.. jie tokie GYVI.. :) reiks prisiruošti, nes nupjovus viršūnėles jie juk toliau auga, toliau dalinasi ir atneša gyvybės į kiekvieną ląstelę, padaro jas švytinčias ir laimingas.. čia aš taip įsivaizduoju ir užburiu, kai sultis geriu, pabandykit - veikia :) 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą