2012 m. liepos 4 d., trečiadienis

ir vėl "čipsai" :) / kale chips

Jau kelis metu iš eilės auginu kale - arba lietuviškai lapinius kopūstus.. Puikiai dygsta, tvarkingai auga, ir šalčių nelabai bijo.. - pagal aprašymus laikosi iki -15 laipsnių Celcijaus, o aš juos paskutinius sausį pernai skyniau.. Nueinu, prakapstau sniegą, susirenku, parsinešu, atsišildau - ir kaip rudenį :) nenušalę, kieti, gražūs lapai :) stebuklingi tiesiog.
Dedu jų visur - į salotas, į glotnučius (nedaug, kelis lapus, nes turi šiek tiek aštroką skonį, panašų, kaip ridikėlių lapai).. o vat šiandien gaminau jų traškučius, nes nespėjam valgyt žalių..
Užsimaišiau tokią "tešlą" blenderyje - iš per naktį mirkytų anakardžių puoduko, kurkumos, kario, paprikos miltelių, alyvuogių aliejaus ir vandens, visko dėjau iš akies ir pagal skonį.. Dar galima dėti nutritional yeast  flakes specialių žaliavalgiškų mielių dribsnių, bet man skonis pernelyg nesiskiria su jais ar be jų, o tokiu atveju visad manau mažiau ingridientų geriau nei daugiau :) Taigi, tada, rankom plėšytus kopūstų lapus (svarbu nuo kotukų nuplėšyt, nes su jais prastai, netolygiai džiūva), įmasažuojam į visą tą geltoną, kvepiantį reikalą, kol lygiau pasidengia ir į džiovintuvą (aš vietoj jo orkaitę pravertom durelėm naudoju ir mažą ugnį).. galima ir ant krosnies, kaip sietuose obuoliukus rudenį džiovina..
Svarbiausia gavosi nerealaus skonio skanumynas.. Pirmą blėką suragavau neatsitraukus.. kitas reiks normuot kažkaip ar ką..:) tikrai verta pamėginti vienžo :) skanaus
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I've started growing up kale several years ago.. What can I say - germinates perfectly, grows smartly and is not afraid of colds .. - According to descriptions kale can perfectly survive up to -15 degrees Celsius, and last year I have picked last of them In January.. I would just go, scratch up snow, assemble, bring in, let them defrost - and wolla - as picked in autumn time :) not frostbitten, solid, beautiful leaves :) just magical.
I use them everywhere - in salads, in smoothies (just a few, though, because they have a slight tangy taste, similar to radish leaves) .. and today I was making kale chips..
I mixed up the "dough" - from a cup of soaked cashews, turmeric, curry, chili powder, olive oil and water, I 
always put everything by eye, so you should do the same and believe your taste receptors.. You can also put some nutritional yeast flakes, but I couldn't say the difference of taste with them or without them, in which case I always think - less is better than more :) So, then shred kale leaves (it's important to separate them from stems, because if not - they dehydrate poorly and unevenly); then massage all that yellow, delicious, spicy smelling "dough" into kales, until evenly covered and put them in your dehydrator (I'm using electrical oven instead, with minimum heat and unclosed doors) .. You can do it on the stove too, in a sieve above it, as my grandmother used to dry autumn apples ..
So these kale chips turns out to be really tasty .. I remember, I finished my first batch just standing near the oven .. You must always ration them somehow or something .. :) Definitely worth trying :)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą