2012 m. vasario 24 d., penktadienis

Nauja meilė - Kimchi :)

Kai pradėjau žaliavalgiaut sudėtingiausia buvo atsisakyt - visokių sūrių, pikantiškų dalykų.. su druska dar ir dabar kovoju - tai išmetu, tai mamai visą išvežu, tai vėl nusiperku, taip ir žaidžiu :)  o prieš kelis metus, pačioj pradžioj, tai aš buvau tiesiog čipsų mergaitė, man niekad nereikėjo ten kažkokių šokoladų, torčiukų, bet silpna darydavos nuo druskos ir prieskonių trūkumo.. ačiū dievui tai jau praeitis - visokie priepuoliai, kai vienu prisėdimų kelis pokus sučiaumoji o paskui bloga :) kiekvienam turbūt savo buvo.. man dar dabar nuostabu, kaip aš sugebėjau tuom persirgti, nes tuo metu atrodė, na kad visad jų norėsis, kad nesugebėsiu..

Tiesa, vis dar noris.. kažko tokio.. sūūūūūūraus/rūgštaus/aštraus.. ir kai noris, kai jau nieks nepadeda - atradau puikų dalyką - korėjietišką kimchi.. Iš esmės tai fermentuotos daržovės, ir druskos ten kažkiek naudojas, ir gal primaišyta visko šiek tiek per daug.. na bet kai labai noris...:) padeda tą craving'ą nuraminti..ir tikrai ne pats nesveikiausias pasirinkimas.. taigi..

Kimči pagaminti reikės kopūsto galvos, kelių morkų, paprikos, imbiero gabaliuko, česnako, kelių čili, porą šaukštų natūralaus obuolių acto, medaus, kriaušės, obuolio.. galima dar čili prieskonius naudot jei trūksta aštrumo.. pirmas reikalas - supjaustyt kopūstą ne per mažais gabaliukais (tikrai nesmulkiai) ir pamirkyt porą trejetą valandų sūryme ( vandens kad apsemtų ir ten porą gerų šaukštų druskos ištirpinti prieš tai).. po to kruopščiai kelis kartus perplaut su šaltu vandeniu.. įpjaustyt morkos griežinėliais, paprikos, vieną čili, galima ir kalafioro ar šiaip kas po ranka.. tada padažiukui reikia sumalti su blenderiu - obuolį, kriaušę, vieną čiliuką, kelias česnako skilteles, gerą šaukštą medaus arba cukraus, acto tuos porą šaukštų, imbiero gabalą, paprikos miltelių. Dar galima įpilti raugintų kopūstų sulčių, kad bakterijoms lengviau būtų. Ir dar kažko galima įdėt pagal skonį... na ir daržoves sumaišyt su padažu ir kaip nors uždengus paslėgti 3-4 dienom kambario temperatūroj, o paskui jau galima dėt į stiklainius ir kur šalčiau..

De-li-cious aš jum pasakysiu :) pabandykit :)


2 komentarai:

  1. wow geras. man kaip tik dingo motyvacija saltas tas pacias salotas valgyt (nezinau, gal kad ziema). tai reikes gal taip uzsimarinuot paivairinimui :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai va... :) paįvairina skonio racioną tikrai... o dar ten taigi probiotikai natūralūs, bakterijos gerosios visokios ir daaaug vitamino C :) žiemai pats tas :)

      Panaikinti