2024 m. gruodžio 17 d., antradienis

Kalėdų spalvų, antioksidantų pilnos salotos su žaliavalgišku anakardžių majonezu

Šių salotų ne tokiu sveikuolišku variantu kažkada pavaišino mama per kažkokią šeimos šventę. Tačiau visai neseniai, kai eksperimentuodama pasigaminau tobulo skonio žaliavalgišką veganišką majonezą,  - ir visos salotos su majonezu gaminamos dažniau. Šias, vien praeitą savaitę gaminau tris kartus ir dar gaminsiu per Naujųjų metų pasitikimo šventę.

Karalius ir pagrindinis ingredientas čia - brokolis, kuris, kaip ir visos kryžmažiedės daržovės turi ne tik daug vitaminų, mineralų, ląstelienos, fitochemikalų, reikalingų organizmui, bet ir pasižymi galingu antioksidaciniu efektu, stabdančiu ląstelių senėjimą ir slopinančiu uždegiminius procesus audiniuose. Plius, kad tų antioksidantų nebūtų per maža - salotos praturtintos granatais, džiovintomis spanguolėmis ir vynuogėmis.

Tačiau ne ką svarbesnė antra recepto dalis - veganiškas žaliavalgiškas majonezas, kurio skonis pilnai atitinka tikrąjį. Tik be visų kūnui kenkiančių dalykų.


Jums reikės:
Salotoms:

  • Galvos brokolio;
  • Vieno vidutinio raudono svogūno;
  • Saujos vynuogių;
  • Saujos granatų;
  • Saujos džiovintų spanguolių arba razinų;
  • druskos, pipirų pagal skonį;
  • Kelių šaukštų pasigaminto majonezo;

"Majonezui":

  • 100 gr mirkytų anakardžių (užpilti verdančiu vandeniu bent 5 min, arba šaltu per naktį, paskui vandenį nupilti, riešutus perskalauti);
  • 2/3 šaukštelio džiovintų svogūno miltelių;
  • 2/3 šaukštelio džiovintų česnako miltelių;
  • 4 šaukštų citrinos sulčių;
  • 0,5 šaukštelio arba pagal skonį pipirų;
  • druskos pagal skonį (jei turit, naudokit juodąją, sierą "kvepiančią" druską);
  • 1 šaukštelis garstyčių (nebūtina);
  • 1/2 puodelio vandens;
  • Porą šaukštų kokybiško aliejaus (nebūtina);
  • Šaukštelis coconut aminos (nebūtina arba galima keisti sojų padažu);
  • druskos pagal skonį;

Pirmiausia gaminame "majonezą" - reikia tiesiog suplakti blenderyje visus ingredientus (prieš tai išmirkius anakardžius), gaunasi maždaug vienas puodelis padažo, laikomas šaldytuve sutirštėja ir galima laikyti iki 4 dienų.

Tada ruošiame salotas - reikia nupjauti brokolio žiedynus su koteliais, žiedynus supjaustyti, o kotelius sutarkuoti per smulkią burokinę tarką. Jei džiovintos spanguolės arba razinos kietesnės - užmerkti užpylus karštu vandeniu. Jei vynuogės su kauliukus, perpjovus pusiau išimti, jei be - tiesiog supjaustyti per pusę. Raudoną svogūną smulkiai supjaustyti. Visus salotų ingredientus sumaišyti su pipirais, druska ir majonezu. Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą